Apple gaat iCloud veiliger maken met end-to-end versleuteling
Goed nieuws voor Apple gebruikers en slecht nieuws voor opsporingsdiensten: Apple gaat namelijk iCloud binnenkort een stuk veiliger maken door end-to-end versleuteling toe te voegen voor back-ups en foto’s. Lees snel meer over wat dit precies betekent!
Veiligheid van Apple producten
Gelukkig is de data van Apple consumenten al praktisch niet te stelen zolang deze informatie op de iPhone of iPad zelf staat. Alleen de gebruiker heeft toegang daartoe via een code of wachtwoord. Echter was iCloud nog steeds de zwakke schakel op het gebied van veiligheid, aangezien de foto’s, notities en back-ups nog niet end-to-end versleuteld worden opgeslagen. Iemand die servers van Apple zou hacken zou dan op die manier toegang kunnen krijgen tot die data. Hier komt dus binnenkort gelukkig verandering in, aangezien end-to-end versleuteling ook aan iCloud gaat worden toegevoegd volgens Apple. Op die manier kan alleen degene met de correcte sleutel toegang krijgen tot de desbetreffende data. En die sleutel zal slechts de gebruiker hebben: een combinatie van bijvoorbeeld een iPhone en een pincode. Als hackers of bijvoorbeeld een overheid de iCloud data dan in handen heeft kunnen ze er eigenlijk niks mee. Ook wordt het zo voor Apple zelf onmogelijk om data van gebruikers in te zien.
Vanaf volgend jaar in Nederland beschikbaar
Vanaf deze maand is deze functie beschikbaar in Amerika en vanaf volgend jaar in de rest van de wereld, dus ook in Nederland. De enige zaken die hierna nog niet versleuteld worden zijn e-mails, contacten en de kalender. Apple noemt de nieuwe iCloud versleuteling “Advanced Data Protection”. Wie deze inschakelt in de iCloud instellingen beschermt dan in één keer 23 datagroepen met end-to-end versleuteling. Ook breidt Apple de beveiliging uit van iMessage, de tegenhanger van WhatsApp. Deze krijgt namelijk de functie “Contact Key Verification” waar gebruikers een bericht krijgen zodra iMessage denkt dat er is ingebroken op het account van een contact. Daarnaast kunnen gebruikers controleren van elkaar of ze wel zijn wie ze zeggen dat ze zijn door middel van een speciale code die je in het echt met elkaar kunnen vergelijken.
Slecht nieuws voor overheden
Deze nieuwe functies zijn geen goed nieuws voor overheden, veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten, die juist het omgekeerde graag willen. Deze hebben volgens hen juist meer toegang tot data van gebruikers nodig, zo hebben in Nederland verschillende ministers van Justitie al gepleit voor een “achterdeur” in de versleuteling op toestellen. Op die manier zou bijvoorbeeld de politie toegang kunnen krijgen tot data van telefoons van criminelen. Echter is in de praktijk een zogenaamde “achterdeur” praktisch onmogelijk, want dat houdt in dat er ergens in de beveiliging bewust een gat wordt achtergelaten die sowieso door criminelen vroeg of laat wordt ontdekt. Daarom zijn bedrijven zoals Apple erg tegen zo’n soort methode, omdat dit juist zou kunnen meewerken aan het bewust in gevaar brengen van hun consumenten.